Brambory

Bramborové placky z vařených brambor

Ingredience:

900 g brambor
přibližně 200 g polohrubé mouky
1 vejce (není nutné)
sůl
mouka na podsypání
sádlo

Postup:

Brambory pořádně omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Nezapomeneme osolit vodu.
Po zchladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle na hrubé straně.
K nastrouhaným bramborám přidáme mouku, sůl a vejce.
Těsto dokonale propracujeme a vytváříme placky.
Placky byly měly být tenké a v případě potřeby si při tvarování přidáme mouku.
Následně placky osmažíme z obou stran na rozpáleném sádle nebo je osmažíme na suché a rozehřáté litinové pánvi a poté je omastíme.

Tyto placky se označují i jako lokše, laty, šumpále, přesňáky či patenty.
Podáváme je jak naslano omaštěné husím nebo kachním sádlem jako přílohu nebo nasladko s povidly a mákem. Záleží vždy na zvyklostech.

Vyzkoušejte i klasické bramborové placky.