Brambory

Bramborové knedlíky od babičky - recept

Pokud si chcete připravit bramborový knedlík, který se vždy povede, vsaďte na tradiční recept na bramborové knedlíky od babičky. Tento recept je snadný a knedlíky se vám vždy povedou. Už nebudete muset kupovat knedlíky v obchodě nebo ho připravovat ze sáčku. Stačí vsadit na tradiční recepturu, kterou dělali již naši předci.

Knedlík můžete použít jako přílohový nebo z těsta připravit knedlíky plněné ovocem či uzeným masem. Záleží na každém, co si chce na připravit. Vyrábějí se z vařených brambor, pokud použijete přiměřené množství surovin, tak se vůbec nelepí.

Ingredience:

750 g vařených brambor
200 hrubé mouky
50 g dětské krupice
1 vajíčko
sůl
mouka na vál

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je, dokud samy nevychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na struhadle.
2. Dáme vařit vodu, kterou osolíme. Recept je velmi rychlý, proto se musí dát vařit voda již dopředu.
3. K bramborám přidáme mouku, krupici, sůl a vejce. Rychle zpracujeme v pevné těsto a podle potřeby podsypáváme moukou.
4. Těsto rozdělíme na několik stejných dílů (3 - 6) podle toho, jak máte rádi výsledná nakrájená kolečka.
5. Z každého dílu vytvarujeme kulatý a zároveň dlouhý knedlík, podle potřeby podsypáváme moukou.
6. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 14 - 18 minut. Během vaření knedlíky otočíme.
7. Až budou knedlíky hotové, tak je vyjmeme a lehce propíchneme vidličkou nebo špejlí, aby se uvolnila pára.
8. Knedlíky krájíme nití nebo ostrým nožem.

Pokud přesně nevíte, zda jsou knedlíky opravdu už hotové, vyjměte jeden a rozdělte na dvě části a ukrojte z jedné plátek. Pokud bude hotový, vyjměte i ostatní. Pokud ne, tak jej tam na chvíli vraťte.

Knedlíky nemusíme pouze vařit, ale můžeme je připravit i v páře. Na páře je vaříme kolem 20 minut. Nezapomeneme je obrátit.

Ze stejného těsta se dělají také šišky, noky, plněné knedlíky atd.
Chcete-li připravit knedlíky bez lepku, použijte místo mouky a krupice bezlepkovou mouku (Jizerka, Promix atd.) a postupujte klasickým způsobem.

K bramborovým knedlíkům se hodí špenát, zelí a maso.