Bramborák na plechu

Bramborák na plechu

Ingredience:

500 g syrových brambor
400 g uvařených brambor
2 vejce
5 stroužků česneku
200 g mouky
1/2 kostky droždí
půl kávové lžičky cukru
100 ml mléka nebo vody
80 g škvarek nebo slaniny
majoránka
mletý pepř
sůl
máslo, mák

Postup:

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Také studené uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Vše pořádně promícháme, přidáme sůl, majoránku, vejce, prolisovaný česnek a mouku.
Mezitím si připravíme kvásek z teplého mléka, cukru a droždí.
Vykynutý kvásek přidáme k bramborovému těsto. Pořádně promícháme, přikryjeme mísu utěrkou a dáme kynout na 45 minut do tepla.
Vymažeme pekáček máslem a dáme do něj vykynuté těsto, které můžeme posypat mákem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C asi necelou hodinu. Můžeme potřít olejem během pečení.
Bramborák na plechu podáváme se salátem nebo se zelím.